Η ξυλογλυπτική στην Ιερά Μονή Σινά έχει άρρηκτα συνδεδεμένη την παρουσία της με τα διάφορα εκκλησιάστηκα έπιπλα, Εικονοστάσια και ξυλόγλυπτα Θυρόφυλλα. Παλαιότερο μνημείο όλων είναι το Θύρωμα και τα θυρόφυλλα της κεντρικής πύλης του Καθολικού της Μονής. Διατηρείται στην ίδια θέση από όταν κατά τον 6ο αιώνα έγινα και τα Θυρανοίξια του Ναού. Πρόκειται για μία τετράφυλλη με φατνώματα πτυσσόμενη θύρα με παραστάδες και Υπέρθυρο. Οι παραστάδες της Πύλης κοσμούνται με φυλόμορφα κυμάτια τα δε φατνώματα των φύλλων με απεικονίσεις πανίδας και χλωρίδας που παραπέμπουν στον Παράδεισο.
Αξιόλογα επίσης είναι και τα αντίστοιχα φατνωματικά θυρόφυλλα της πύλης του Νάρθηκα του Καθολικού της Μονής, κατασκευασμένα κατά την εποχή των Φατιμίδων. Το εσωτερικό των φατνωμάτων αποτελείται από τεμάχια ξύλου που διαμορφώνουν συμπληρωματικά γεωμετρικά σχήματα διανθισμένα με φυτικά θέματα και μικρογραφικές παραστάσεις από γεγονότα της Βίβλο.
Τόσο το μεγάλο Τέμπλο του Καθολικού όσο και τα περισσότερα των Παρεκκλησίων του είναι ξυλόγλυπτα και επιχρυσωμένα κατασκευασμένα κατά τον 17ο και 18ο αιώνα, από Κρήτες καλλιτέχνες. Το ίδιο ισχύει και για τον Επισκοπικό Θρόνο και ορισμένα από τα Προσκυνητάρια, όλα κοσμημένα με φυτικά θέματα. Διαφορετική ομάδα αποτελεί μια ενότητα εκκλησιαστικών επίπλων μεταξύ των οποίων και το Κιβώριο της Αγίας Τραπέζης τα οποία φέρουν ψηφιδωτή κόσμηση με πλακίδια από μάργαρο και ταρταρούγα, των οποίων η τεχνοτροπία συνδέεται με απηχήσεις της αντίστοιχης Ισλαμικής Τέχνης του 18ου και 19ου αιώνος. Τέλος στον 18ο αιώνα πρέπει να χρονολογείται η επιμήκης ξύλινη τράπεζα που υπάρχει στην Τράπεζα της Μονής. Τα Πόδια της έχουν ενδιαφέρουσα ξυλόγλυπτη φυλλόμορφη διακόσμηση με έντονα στοιχεία της ευρωπαϊκής τέχνης της εποχής εκείνης.
| | | Το Καθολικό, Θυρόφυλλα Εισόδου και άποψη κεντρικού κλίτους, 6ος αι. | Επιλέξτε τις εικόνες για μεγένθυνση | |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου